Arxiu del blog

de febrer 07, 2024

RETALLS

UN PARELL DE COMENTARIS SOBRE UNS RETALLS DE PREMSA

«Rècord històric del teatre català amb 2,84 milions d'espectadors. Les sales de Barcelona tanquen el seu millor any i recapten 86 milions d'euros. Les sales de menys de 200 localitats reben 305.413 espectadors i gairebé quatre milions d’euros de recaptació

Sens dubte que cal estar content i celebrar-ho, però... constato com altres vegades ja he fet que es continua parlant d’espectadors en lloc de dir —entrades venudes. Si una persona va cinc vegades al teatre, no l’han de comptabilitzar com a cinc espectadors, és un espectador que va cinc vegades al teatre, no és el mateix. I tant de bo hi anés deu vegades i no cinc. Jo gosaria dir que els que van al teatre, enguany hi han anat més, possiblement perquè encara hi ha més oferta. Conec a gent que no hi ha anat mai ni hi pensa anar al teatre.

Per altra banda, crec que seria interessant també, veure i analitzar el rendiment de la multiplicitat de produccions que es presenten en l’actual oferta possiblement desmesurada que no fa més que indicar-nos l’estat de crisi del sector. Encara que sembla contradictori, més producció pot ser indicatiu de més carestia. Els artistes no deixaran de produir i generar nous productes malgrat cada vegada els sigui més difícil de mostrar-los i rendibilitzar-los. Continuaran produint si no llencen la tovallola, que també n’hi ha que ho fan lamentablement. M’és difícil entendre que moltes de les produccions que es presenten en sales petites amb aforaments petits també, durant dues o tres setmanes com a màxim, obtinguin una rendibilitat social i econòmica mínimament acceptable del seu producte. Davant d’això, seria bo per a tots plegats, professió i públic també, que hi hagués una, diverses veus crítiques que analitzessin aquests aspectes. Veus difícils de trobar per arreu.

***

I un altre retall de premsa.

«Els Premis Gaudí són un reconeixement anual que es concedeix a les millors pel·lícules, sèries de televisió i produccions audiovisuals en català o produïdes a Catalunya. Són considerats com els premis més importants del cinema català i es concedeixen per l'Acadèmia del Cinema Català. Els premis es van crear l'any 1986 i des de llavors es concedeixen cada any a les produccions que han destacat pel seu nivell de qualitat i originalitat. La setzena edició dels Premis Gaudí es va celebrar el 4 de febrer del 2024 al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La presidenta de l'Acadèmia, Judith Colell, va parlar dels èxits del cinema català, de la precarietat laboral contra la qual hem de lluitar, i la tolerància 0 amb l’assetjament i els abusos al seu discurs durant la Gala dels XVI Premis Gaudí 2024.»

Tal com va dir la presidenta de l’acadèmia, només cal mirar l’extracte de l’informe sociolaboral d’AISGE que adjunto a continuació per constatar la precarietat laboral a què fa referència.

Sens dubte l’estat general sembla ser millor que anys anteriors, però cal encara treballar molt per arribar a cotes de dignitat que la professió en general encara n’està molt allunyada d’aconseguir-les.

I està molt bé i cal enorgullir-nos que pelis fetes amb gent d’aquí arribin a optar als Òscar, però cada vegada més s’estan tancant multi sales d’exhibició i això vol dir que el públic és cada vegada més absent. Si les tanquen és perquè estan buides. Satisfaccions sí, però preocupació també. Celebrem doncs tots els èxits sens dubte, però sense deixar de preocupar-nos i combatre la precarietat i les injustícies. No ho oblidem! Felicitats a tots els guardonats i salut per a tots companys!