Arxiu del blog

de gener 15, 2022

TERRA BAIXA


Ho he vista anunciat a la tele i fent una cerca també ho he trobat: “Un actor i director  teatral busca els millors actors amateurs de Catalunya per formar part de la nova companyia que representarà TERRA BAIXA. Aquest actor i director posa a prova el talent teatral amateur català amb un nou format. Concurs, reality i divulgació cultural són els eixos que mouen aquest projecte en què viurem el procés de posar en marxa l’obra teatral TERRA BAIXA, des de zero.”

Em sembla molt bé que es facin experiments, sempre i quan serveixin per dignificar el teatre, el cinema, la televisió, l’ofici en general, és clar. I una de les maneres bàsiques d’aconseguir-ho és elemental, generar treball, que el món professional n’està molt mancat lamentablement. Posar en marxa una obra teatral des de zero és una experiència molt interessant i lloable d’escometre. I si es fa amb recursos públics seria molt d’agrair que els beneficiaris fossin els treballadors del sector, que n’hi ha de disponibles més dels imaginables.

El món amateur potser han fet més TERRA BAIXA que els professionals, segur, però davant de fer-la per a la televisió pública, sempre es trobaran en inferioritat de condicions als professionals del medi. Fer teatre per als amics i coneguts és una cosa, fer televisió n’és una altra.

Quina necessitat, o quin interès hi ha en posar a prova el talent teatral amateur? Sobre això potser seria molt interessant fer uns bons reportatges que dignifiquessin la seva plural i històrica realitat. La seva tasca és lloable, i no cal que ningú els posi a prova, ni crec que ho necessitin, ningú necessita cap reality ni cap concurs per reafirmar-se. Necessiten continuar existint dignament i sense que un aiguabarreig com aquest els pugui fer confondre’s ni a ells ni a l’audiència sobre la seva lloable i digna afició teatral.

Si els eixos que mouen aquest projecte són les de mostrar-nos el procés de posar en marxa una obra teatral des de zero, em pregunto, no seria moltíssim més interessant i enriquidor per a tothom, encara que fos una mica més car i més complex, mostrar aquest procés des d’una òptica professional? Fins i tot podríem enaltir encara més un dels nostres grans dramaturgs com és Guimerà. Hi ha pel·lícules i sèries interessantíssimes que han tractat aquest tema abastament. I això de buscar els millors, és un eslògan una mica pèrfid, una quimera enganyosa mercantilista i/o publicitària si més no. Els intèrprets també volem sempre el millor director, la millor obra, el millor paper, i no sempre el tenim! El que hi ha és el que hi ha!, i sinó, com deia aquell, “Nobody is perfect!” BON ANY!!!