Arxiu del blog

de juny 05, 2018

Sobre la cultura baixa de continguts



Després de llegir aquesta columna d’Artezblai, que recomano, m’ha vingut al cap unes preguntes per a la reflexió.

El teatre ‘baix de teatre’ o ‘sense’ teatre és més saludable? O dit d’una altra manera, una dramatúrgia sense drama o amb poc drama, té algun interès, és un producte cultural saludable? 

NO!

Ni en el teatre, ni en el cinema ni en cap producte artístic o cultural si val això dels baixos continguts (sin o light). Qualsevol manifestació dramàtica ha de tenir el cent per cent de continguts. Els productes baixos de continguts, o sense, deixem-los per als omnívors culturals que no necessiten lamentablement ni enriquir-se, ni créixer ni saciar-se plenament.

La realitat però, està fora d’aquests paràmetres. Hi ha a la cartellera, tant en el teatre com en el cinema una varietat de productes baixos de continguts, que en moltes ocasions enganyosament ens els empassem sense parar atenció en si aquests ens són realment saludables i enriquidors per al nostre gaudi i per a la nostra salut cultural.

Els baixos continguts dramàtics, en ocasions són deliberadament creats pels seus creadors. També són producte de l’autocensura en molts casos. Però en general són conseqüència del model social imperant. S’ha de consumir, i s’ha de aportar el que el mercat demana. I com que els que controlen el mercat són els mateixos que mercadegen, doncs, aquí tenim un ingent gavadal de productes baixos de continguts per al consum cultural.

Amb tot això doncs, penso que si volem estar ben nodrits, culturalment parlant, hem d’estar molt alerta i amatents als productes que consumim. En cap lloc sens informa si un determinat producte cultural conté els ingredients adequats, si té baixos continguts o si té altres carències, i menys encara si té continguts nocius per al nostre nodriment i benestar intel·lectual.

Tot el precedent només és una entelèquia radical, és clar! Tant de bo arribés el moment en què fos possible poder fer la selecció del què fem i del què consumim culturalment. De moment, i tocant de peus a terra, el que ens toca fer sovint és, —els experiments a casa i amb gasosa—, i quan al consum, més val intentar radicalitzar la nostra tria, per descomptat!

Salut, i un bon nodriment cultural adequat!