Arxiu del blog

de maig 28, 2018

Llocs comuns compartits amb l'Andreu

L'Andreu Solsona el 2009

Fa molts anys que ens coneixíem amb l’Andreu. El recordo llunyanament d’haver-lo vist a La torna i en algun altre muntatge dels Joglars. Era l’època del teatre independent, uns anys en els que ambdós vam viure amb intensitat i on se’ns va inocular sens dubte, allò que en diuen, el verí del teatre. De tot això ja fa molt de temps, de tot fa molt de temps! Som del mateix any, del 46, i havíem compartit un munt d’històries. No vam coincidir mai a l’escenari, però de ben segur que si hagués estat així ho recordaria fil per randa, perquè amb l’Andreu era impossible no comunicar-s’hi, tot el que he compartit amb ell m’ha deixat un record a tenir en compte. L’Andreu era un home que de jove havia tingut vocació religiosa, però afortunadament la metamorfosi d’aquests valors el van portar a dedicar-se al servei dels altres, en el món del teatre i en el de la cultura. I ara, lamentablement i prematurament ens ha deixat.
   Per la tardor de 1991, l’Andreu es va posar al davant del Teatre Zona Nord, el Centre Cívic Ciutat Meridiana de Torre Baró-Vallbona. Va ser aquell un espai de múltiples possibilitats, donava vida cultural en una zona de l’extraradi molt mancada d’equipaments d’aquesta mena. I a més, també va ser un espai molt interessant per als professionals del sector, emergents i no emergents, tots van poder disposar de les noves infraestructures teatrals que el centre oferia gràcies a l’esperit de servei esmerçat per ell. Deia l’Andreu en una entrevista que li vam fer a l’Entreacte núm. 15 d’octubre de 1991: “La infraestructura es fa amb diners, l’educació no, es fa amb temps...” “No volem ser protagonistes d’una actuació, sinó d’un impuls...” L’Andreu amb tot el que ha fet, mai no ha volgut protagonisme, i això és una actitud admirable que l’honora.

   Més endavant, l’Andreu va passar a dirigir el Teatre Zorrilla que es va estrenar com a Centre d’Arts Escèniques de Badalona el dia 22 de febrer de 1999 (vegeu Entreacte núm. 57, març 1999). Una altra experiència dinamitzadora, la d’un teatre amb 130 anys d’història, un dels teatres de la seva ciutat natal. Recordo que ell mateix m’havia comentat que li feia molta il·lusió i que era un luxe i una gran responsabilitat estar al davant d’un projecte d’aquesta mena.
   Vam tornar a coincidir a l’AADPC en el Centre Artístic per als Professionals de les Arts Escèniques Contemporànies a Can Fabra (Les Golfes de Can Fabra -Factoria d’Arts Escèniques) que es va inaugurar l’octubre de 2002 (vegeu l’Entreacte núm. 96) i que va dirigir si no recordo malament a partir de 2004. Ell m’havia comunicat que acabava el seu contracte laboral amb el Zorrilla i que li agradaria poder assumir el risc de Les golfes de Can Fabra; això li vaig comunicar a l’Hermann Bonnín, president de l’AADPC en aquells moments, i la proposta sortosament per a tots, va quallar i el van contractar. Va ser admirable i quantiosa la feina de dinamització cultural feta per l’Andreu a Les Golfes de Can Fabra. Feina sense estridències però amb una rectitud i eficàcia innegables.
    L’estiu de 2007 la Redacció d’Entreacte per voluntat de la junta de l’AADPC va canviar de seu i es va desplaçar a Les Golfes de Can Fabra, allà vaig compartir l’espai i la feina amb l’Andreu, al qual la junta de l’AADPC també l’havien anomenat director de la publicació. Encara recordo les seves paraules “Enric, m’han anomenat director, però, tu ja saps com va això de fer la revista, oi?”, no era defugir responsabilitats sinó tot el contrari, en el fons li van posar una feina afegida, que abastament ell va acceptar sense cap mena d’objecció. A part de respectar totalment la feina que jo estava fent, que ell ja coneixia, em va fer costat, no hi va haver cap desacord possible, em va ser de molta ajuda i enriquiment durant tot el temps que vam compartir l’espai i la feina conjunta, en guardo un molt bon record. Per a mi, haver anat a Les Golfes de Can Fabra va ser un baló d’oxigen en aquell moment. Va ser director d’Entreacte des del núm. 149 de juliol-agost de 2007 fins l’última revista que jo vaig editar, el núm. 165 de gener de 2009. Les diverses columnes que l’Andreu va publicar en aquestes revistes durant aquest període intitulades, Obra de dos i No vaig a l’hora, són una valuosa aportació del pensament de l’Andreu al món dels professionals de les arts escèniques.
   I m’acomiado amb aquella expressió tan socarrada “Adéu, Andreu!” que molts amb intencions amicals proferien a l'acomiadar-se i que a ell mai no li va deixar de fer gràcia, perquè ell era així, amable i respectuós amb tothom. I ara sí, i com s’escriu ara, m’acomiado: ADEU ANDREU!