Arxiu del blog

de gener 09, 2018

Divagacions per començar l’any

Uns escriuen aforismes al mur, altres exabruptes, uns altres proclamen la república, una vol matar a la Coixet per l’anunci que ha fet de Campofrio inventant-se la paraula Amodio (amor-odio), molts altres volen que els donem ullades i que compartim els seus whatsapp que ells a la vegada comparteixen d’altres... També n’hi ha de comunicacions d’un altre caire, uns que et comuniquen els seus èxits, altres que t’ensenyen en imatges la seva felicitat, i altres que t’inviten a esdeveniments insòlits o inesperats generalment... Hi ha de tot, i força!  Un mareig tot plegat!
La veritat és que no ens podem sentir sols, la comunicació a la xarxa és constant i fluïda, gairebé embafosa en certs moments. Tenim la llibertat de participar-hi, i també la llibertat de prescindir-ne. Però el nostre sentit comú ens aconsella no tirar el barret al foc, no desconnectar-nos, i acabem acceptant aquesta mena de solituds suposadament compartides.
El poder de comunicar-nos amb la utilització de les xarxes, és sens dubte aquest nou poder fàctic que tot participant-hi ens condueix cap a les tramposes fites del sistema. I amb la corresponent cessió i manipulació de les dades, contrastades o no, que donen força a tos els argumentaris ja siguin veritables o falsos.
I com que no ens conformem amb l’ambigüitat, continuem, a la recerca d’allò que alguns dels embolicaires implicats mai ni s’havien plantejat, el discurs, antic o modern, és igual!, d'ideologia ni un borrall. Dins de tota aquesta faramalla  que són les xarxes, les possibilitats de trobar-hi engrunes de nous discursos són remotes. Els poders fàctics l’únic que fan es preservar als poders establerts de qualsevol infecció ideològica, els poders del capitalisme ferotge dominant arreu, ens està destruint l’humanisme residual que vol amagar-se recònditament per no ser exterminat.
I tot això com s’interpreta a l’escenari, en un plató o en un set de rodatge? És una feina difícil, sí, però s’ha d’anar fent, poc a poc, és el món el que corre massa. 
I acabo, confesso que el fet d’aquesta primera entrada al bloc d’aquest any, es deu a que vaig tornar a veure El capital de Costa-Gavras i és clar, acabes divagant una mica. Salut!