Arxiu del blog

de març 26, 2015

Un dia abans del dia mundial del teatre

La meva reflexió, és a partir de l’article del Dominical d’El Periódico del 22/03/2015, TEATRE DE BATALLA - LLUITADORS A ESCENA de la Imma Muñoz i fotos de Joan Cortadellas en la que s’entrevista a nou intèrprets que tenen en comú la passió pel teatre i la problemàtica de poder-ne viure on l’articulista en destaca com a punts bàsics:
  • UN IVA DESBOCAT
  • UNES CONDICIONS LABORALS PÈSSIMES
  • ACORDS DE TAQUILLATGE AMB ALGUNES SALES QUE OBLIGUEN LES COMPANYIES A ASSUMIR TOT EL RISC
  • UN GRAN DESCONEIXEMENT SOCIAL DE LA REALITAT DE LA PROFESSIÓ
  • UNA FORMACIÓ QUE NO HA SABUT PREVEURE QUE UN DIA ELS ACTORS HAURIEN DE SER MOLT MÉS QUE ELS QUE DIUEN ELS TEXTOS
Sí, m’agrada que hi hagi un espai més gran que una pàgina parlant del món del teatre en un diari, és per celebrar-ho. El que no m’ha agradat tant, és el to èpic-romàntic del que es considera la problemàtica comuna dels entrevistats.

La selecció que l’articulista ha fet dels intèrprets —anònims pel gran públic—, mostra que hi ha una generació jove amb moltes ganes de tirar endavant, però que com moltes altres generacions anteriors continuen tenint barreres malauradament infranquejables. Alguns han deixat les seves feines segures per dedicar-se al teatre segons ho expliciten, tot i que jo sàpiga, avui dia de feines segures no n’hi ha per enlloc. Però en fi, si ells ho diuen, cal creure-s’ho. Jo, que ja tinc força anys, també he vist a molts actors, que després d’algunes bones ratxes, han hagut de tornar al món laboral anterior que havien abandonat per dedicar-se al teatre i lamentablement carregats amb el ressentiment que comporta haver de renunciar a allò que havien optat amb tanta il·lusió i esperança.

L’article del dominical destaca algunes frases dels entrevistats que també són per reflexionar:
Als actors ens costa entendre que ens hem de convertir en empresaris de nosaltres mateixos”.
Escriure, assajar i actuar no és feina. Feina és transformar això en diners
Amb la crisi, les estrelles van copar la feina de què es nodrien els debutants
Els actors tenim part de la culpa de la nostra falta de drets per no haver-los reivindicat
És difícil accedir als càstings si no tens mànager

És evident que la qüestió de l’IVA és un tema insultant, però aquest no és precisament el problema endèmic del teatre, així com tampoc ho és, les condicions laborals pèssimes, que ho són des de temps immemorials. Molts intèrprets que han treballat durant tota la seva vida acaben rebent pensions de jubilació que no arriben al salari mínim interprofessional.

Els actors no tenim perquè entendre que ens hem de convertir en empresaris. Ser empresari és lloable, però no té res a veure amb la interpretació ni amb la direcció escènica ni amb qualsevol altra activitat artística. Els actors el que no han de perdre de vista és que la seva feina no és una activitat empresarial. Encara recordo un paio que anava de productor executiu i que parlava de la creativitat en la producció, va acabar ensorrant la companyia perquè l’únic que l’hi interessava eren les parets i les infraestructures, no les persones, ni els artistes ni l’art.

L’emprenedoria, tant de moda avui dia, és una presa de pèl dels polítics, l’estructura empresarial pública i/o privada, hauria d’estar constituïda per empresaris que apostessin pel teatre, és el que s’hauria d’incentivar i posar a l’abast dels col·lectius teatrals, i no enganyar i fer creure que els artistes s’han de transformar en empresaris, que d’això no en saben ni un borrall ni tenen perquè saber-ho. Fer bé la feina artística ja és prou difícil, i fer-la bé no és a l’abast de tothom, requereix un reciclatge constant.

He format part de moltes companyies i fins vaig crear-ne una de pròpia en un determinat moment, il·lús de mi! Sempre he cregut i continuo creient-ho, en contra de tots els criteris dels polítics, que la solució són les companyies estables, ara bé, l’estabilitat no la té garantida ningú, ni en el teatre ni en cap altre camp, perquè, i ho repeteixo, als polítics en el poder no els interessa. Només els interessa que hi hagi molta producció, molts aparadors.

Són lloables les iniciatives com la de l’edició de la revista El Virus però potser ens cal alguna cosa més que un mitjà per anar prenent consciència de la fragilitat cada vegada més gran de les companyies de teatre. Cal ser lluitadors com molt bé diu el titular del dominical que m’ha fet fer aquesta reflexió, però el que no es mereix el teatre és la deixadesa a la que està sotmès des de fa tant temps malgrat que l’aparença cada dia es mostri més envellutada, exultant i esplendorosa. Tant de bo, que demà, dia mundial del teatre, més que un dia de celebració esdevingui una jornada més de lluita perquè el teatre pugui continuar sent l’art que es mereix.