Arxiu del blog

de setembre 29, 2014

Manar i obeir... Podem?

Ahir vaig avalar el manifest i l’esborrany de principis polítics del Circulo Podemos Teatro perquè m’han semblat que contenen unes propostes interessants que feia temps que estava trobant a faltar. Que la cosa està fotuda, no cal ni dir-ho, tot i que els responsables de Catalunya aixeca el teló hagin tingut la barra de dir públicament que el teatre està sortint del túnel com ho fan els esbirros del Marianu amb l’economia d’Espanya (SOS!) Ho deia el Periódico del passat dia 16  de setembre que el curs passat es van estrenar 1.153 espectacles a Catalunya. No us sembla horrorós!, a mi sí. Només un exemple, us imagineu quantes sales hi hauria d’haver al país si cada un d’aquests espectacles s’hagués de representar un mínim d’un mes?, impossible! I dic un mes que és el mínim estàndard per posar un espectacle en peu. No, l’augment creixent d’espectacles que s’estrenen a Catalunya no demostra la creativitat del sector, el que demostra des de fa temps és la capacitat d’autoexplotació dels creadors, de tots els implicats en els processos creatius, de la malgastada força de treball abocada, i sovint i basada en una voluntat vocacional poc valorada, menyspreada i menystinguda sistemàticament per propis i forans.  

El que acabo d’exposar en el paràgraf precedent em porta a una frase de la comèdia que estic representant. Diu, “El teatre és com qualsevol altre ofici. On hi ha un col·lectiu, es generen tensions, i sempre hi ha d’haver qui mana i qui obeeix.” A mi no m’agrada aquesta frase, però intento que el personatge que interpreto la faci creïble. Jo penso que el teatre no és com qualsevol altre ofici sinó en algunes coses és tot el contrari, per exemple, el que per nosaltres és una hora de treball pels altres és una hora d’oci. Quan uns connecten, els altres desconnecten.
Sí, interpretar és un acte d’obediència d’unes determinades directrius, però el que tampoc no pot ser mai és un acte de submissió ja que així esdevindria una activitat de pura i dura estultícia. Per altra banda, el concepte ‘manar’ a mi m’avoca generalment a inclinar-me cap a la desobediència, tant a l’escenari com a fora. I per descomptat tampoc sóc partidari de cap mena de desobediència imposada com a obligació. Qui disposa de l’autoritat moral per poder imposar-la?
Quan en un col·lectiu hi ha una autoritat moral, ja sigui personificada en algú o col·lectiva, poca falta fa que hi hagi qui ‘mana’ per tirar les coses endavant. Els ‘manaires’ em semblen, no del segle passat, sinó del s. xix. L’existència d’una autoritat moral, és evidentment un ideal i una utopia, però per a mi totalment imprescindible.
Jo em pregunto però, i des de fa molt de temps, si els que ‘manen’ en el país, i en el nostre sector concretament (directors, realitzadors, productors, programadors, promotors, empresaris, exhibidors, agents, representants, prohoms de la cultura, mitjans de comunicació, polítics, stars... ) són bàsicament persones que disposen de l’autoritat moral adequada per poder fer-ho, ho simplement són persones que han conquerit les cotes de poder necessària per poder ‘manar’, encara que no disposin d’aquesta autoritat moral imprescindible.

No s’arreglen les coses només obeint o desobeint les directrius del que manen però. Cal esperar potser que sorgeixin de nou o ressorgeixin les autoritats morals imprescindibles, constructives i aglutinants per poder continuar fent camí plegats. Potser ara és el moment en què ‘podem’ confiar-hi. Per tot el que diuen, jo els avalo. No vull perdre l’esperança. Encara me’n queda una micona.