Arxiu del blog

d’agost 01, 2014

Sobre el “fer teatre” i sobre “les posades en escena”


Quan llegeixo o escolto en els mitjans frases com aquestes del retall del diari, m’indigno. Vull dir que, m’indigno una mica més perquè el meu estat d’indignació crec que ja va esdevenint crònic, encara autosuportable, però em temo que irresoluble perquè no crec en els miracles i penso que no me’l treure de sobre mentre visqui.

Els que escriuen i fan servir aquestes expressions haurien de saber que, fer teatre no és una activitat sagrada evidentment, però sí que és una pràctica lícita, que és o hauria de ser respectable i respectada com la de fer política. M’atreveixo a dir que en aquest sentit, qualsevol actitud i conducta practicada pels polítics actuals no és teatre, encara que es posi entre cometes, és una actuació il·lícita no respectable, cínica per adjectivar-la de manera contundent. A mi aquestes expressions m’ofenen de la mateixa manera que m’ofenen les expressions fora de context com, “no facis els pallasso”, “no facis comèdia”, “no facis teatre” i moltes altres de similars.

Els que fem teatre hem de mentir, en tenim l’obligació, perquè en això es basa la interpretació, la nostra feina. És una actitud lícita i imprescindible. La veritat a dalt de l’escenari es troba en la capacitat dels intèrprets de fer creure la mentida que hi ha dins del guió de la ficció que es representa. L’espectador és això el que et demana, és una convenció universal, vol que l’enganyis, que li facis creure la mentida convinguda i anunciada, que li expliquis amb convicció, amb la finalitat de poder fer-li passar una estona amena que a més l’enriqueixi i que el faci sortir de la seva monotonia, o si més no de la seva normalitat quotidiana.

Quan diuen que els polítics fan teatre, no hi ha cap dubte, és evident el que fan, però no fan teatre, menteixen això sí, igual que els intèrprets, però a l’inrevés que aquests això els deslegitima. I per descomptat, els espectadors de la classe política que som tots els ciutadans, ens sentim vilment enganyats, i en lloc d’haver-nos entretingut, d’haver-nos enriquit i d’haver-nos donat esperances a la nostra quotidianitat, bàsicament el que han fet és fer-nos-la perdre i abocar-nos a la incredulitat.

I greu també és això que diu de, “una posada en escena amb interessos electorals...”. Les posades en escena són patrimoni dels directors d’escena, no dels caps de protocol dels partits polítics. Els directors d’escena avui dia encara són uns elements imprescindibles per poder portar a terme el guió de la ficció amb una dramatúrgia adequada amb l’ètica i l’estètica corresponents. L’interès de qualsevol posada en escena sempre ha d’estar al servei dels autors de la ficció, dels intèrprets, de tots aquells elements tècnics i artístics que hi intervenen, i sens dubte també del públic que s’hi interessa. Mai pot estar al servei d’interessos d’altra mena. Els interessos electorals només poden ser lícits si són honestos, i això sembla avui dia que és un repte gairebé inassolible.

Bé, per acabar faig una proposta de reformulació del text del retall de l’encapçalament que a mi no em colpiria tant la moral i potser no m'indignaria tant.

“…acusen Mas i Rajoy de fer «teatre» d’estaquirots a la Moncloa…”

***
“…la reunió entre el president del Govern i el president de la Generalitat no va ser més que una posada en escena ardit enganyós amb interessos electorals...”