Arxiu del blog

de juny 13, 2014

Visca la ‘boja’ llibertat!, la nostra.

Viva la libertà de Roberto Andò protagonitzada per Toni Servillo, una bona pel·lícula, sí senyor! Vaig anar a veure-la amb un estat anímic decaigut. No m’agrada dir que estic deprimit, tinc prejudicis i fujo d’aquest terme psiquiàtric perquè em provoca aversió. Quan tenia divuit anys algú em va fer veure que la depressió era cosa de burgesos i que jo no m’ho podia permetre, i encara ho penso una mica així. Una altra cosa és que a un li patini la neurona de veritat, però el trastorn mental és un tema seriós sobre el qual no en faré mai cap broma. En fi, vaig sortir del cinema content, més animat. La ficció que et fa viure el cinema és fantàstica, eleva durant una estona la vida al somni utòpic. Aquesta pel·lícula planteja una revitalització del sistema polític democràtic gràcies a la juguesca entre dos germans bessons físicament idèntics que intercanvien les seves personalitats fent-se passar l’un per l’altre. Un és el polític, eixut, deprimit, que fuig, que desapareix perquè no sap o no vol encarar la realitat. L’altre, el boig, és alegre i vital, li acaben de donar l’alta al sanatori, —un lloc on potser no hi hauria d’haver estat mai. Ja de petits jugaven a fer-se passar l’un per l’altre. Molt jovenets ja compartien una dona, potser aquesta ja ho era el seu refugi aleshores, ella se’ls estimava als dos i encara se’ls estima. Finalment, el germà boig esdevé la solució, fent-se passar pel seu germà el polític desaparegut, reconverteix i regenera el panorama polític en declivi.
El que considerem bogeria moltes vegades no és més que una munió de veritats silenciades. Gràcies a la juguesca plantejada en aquesta ficció es troba la solució a un sistema polític decadent i endèmic. Tant de bo la classe política en prengués nota de la tesi d’aquesta pel·lícula.

La solució boja de les coses, els intèrprets la tenim a les mans sempre. El paradigma de moltes solucions pertany als artistes que a l’inrevés dels polítics són els únics capaços de generar esperances, de fer-nos volar. Els polítics fugen, es deprimeixen, menteixen, no saben com sortir-se’n del seu propi atzucac, les seves veritats són enganyoses, no creïbles. Embogim-nos tots plegats una mica sisplau, a la manera que ens planteja aquesta pel·lícula per exemple, i de ben segur que allunyarem els panorames ombrívols, depressius o mancats d’esperança de la nostra realitat quotidiana. Els intèrprets tenim llicència i obligació de mentir quan exercim el nostre ofici, els polítics no, mai, de cap manera!